Текилагийн түүх
Ацтекүүд анх агава ургамлаар пульк (pulque) хэмээх ундаа бүтээж байв. Энэхүү ундааг агавын шүүсийг исгэж, шашны болон аливаа хүндэтгэлийн ёслол, зан үйлд ашигладаг байсан нь бидний мэдэх текилагын эхлэл билээ. Испанийн эзлэн түрэмгийлэгчид Мексикт ирэх үед тэд мезкал хэмээх maguey төрлийн агавын пульк хувилбарыг хийж эхэлсэн нь Мезкал буюу өөр төрлийн агавын шүүсээр хийгдсэн боловч нэрмэл хэлбэртэй байсан бөгөөд энэ нь Испанийн оршин суугчдын дунд маш хурдан алдартай болсон билээ.
Орчин үеийн Текила нь анх 16-р зуунд Халиско (Jalisco) мужид байрладаг Текила хотод үйлдвэрлэгдсэн байдаг. Анхны текила архины үйлдвэрийг Altamira-ийн Marquis бий болгожээ. Текила нь анх Цэнхэр Агав (agave azul) гэгддэг агавагийн төрлөөр хийгдсэн байв. Энэ төрлийн агавыг өнөөг хүртэл текила хийхэд ашигладаг.
Текила хэрхэн урладаг бэ
Текила бол цэнхэр агава ургамлаас гаргаж авсан нэрмэл ундаа юм. Уг ундаа нь ихэвчлэн эзлэхүүний 40-60% (80-120 proof) спиртээс бүрддэг бөгөөд Мексикт үйлдвэрлэдэг билээ. Текила нь агава ургамлын голоор хийгдэх бөгөөд үүнийг пина (piña) гэж нэрийддэг. Пинаг шарах шүүгээнд болгож, жижиглэн нунтаг болгоно. Дараа нь целлюлозыг ус, мөөгөнцөртэй хольж, том саванд хоёроос гурван долоо хоногийн турш исгэж дардаг. Исгэлт дууссаны дараагаар уг хольцыг хоёроос гурван удаа нэрж эцсийн бүтээгдэхүүн буюу Текилаг гарган авдаг.
ШИНЭ БҮТЭЭГДЭХҮҮН | VOLCAN DE MI TIERRA
BEFORE TEQUILA WAS A DRINK IT WAS A VOLCANO
“VOLCAN DE MI TIERRA” нь Мексикийн Халиско нутагт 200,000 гаруй жилийн өмнө дэлбэрсэн “ТЕКИЛА” галт уулын хөрснөөс хамт эхэлсэн байдаг.
Өөрөөр хэлбэл ” VOLCAN DE MI TIERRA ” гэдэг нь “Галт уулын нутаг” хэмээн орчуулагддаг билээ.
300 жилийн түүхтэй “VOLCAN DE MI TIERRA” нь “GALLARDO ГЭР БҮЛ” болон “MOËT HENNESSY’ -тэй хамран Мексикийн хөрсний гүнээс гайхамшгийг хамтдаа урлаж байгаа билээ.
BLANCO
АГАВ УРГАМЛЫН ЗҮРХНИЙ ЯРУУ АМТ.
Volcan De Mi Tierra BLANCO текила нь эмийн ургамал, нам дор газрын цитрус болон халуун ногоотой амтыг өндөр уулын интоор, лийр зэрэг жимсний ноотуудтай хослуулсан билээ.
Түүний амт нь амтат агав ноотыг бэрсүүт жүржийн нарийн торгон амт, хар перцний үл ялиг амттай хослуулан, тэнцвэртэй төгсгөл амтийг бий болгодог
RISTALINO
Дахин давтагдашгүй, төгс хэмээн дарсан Текила
Бид añejo болон extra-añejo (3-6 жил тусгай аргаар дарсан текила) хольж, текила даралтын хил хязгаарыг давж өөрчлөлтийг бий болгосон. Мөн торхны насжилтаас бий болсон өнгийг арилгаж, модон торход шингэсэн агавын гайхалтай тод амтыг хадгалан авч үлдэв.
Volcan de mi tierra CRISTALINO нь табако, хатаасан жимс, шоколад, карамель, ваниль, чанаж болгосон агавын анхилуун үнэрийг энэхүү өвөрмөц, гоёмсог хэв маягаар хослуулсан урлав.
Эдгээр нь нэгдэж, шууд (neat) болон мөстэй хэрэглэхэд (on the rock) гайхалтай амт, үнэрийг бий болгодог